Ana içeriğe atla

DevExpress RealTimeSource Kullanımı

Merhaba,

Bu makalede sizlere RealTimeSource kontrolünü kısaca anlatmaya çalışacağım. İnternette yayınlanan örneklerin biraz anlaşılması zor olduğunu fark ettiğim için bu makaleyi sizlerle paylaşmayı düşündüm.

RealTimeSource kontrolü, standart grid-data source bağlantı işlemlerimiz arasında bir katman oluşturur.  Normalde bir grid kontrol'ü herhangi bir veri nesnesine(List,Collection,DataTable) bağlar ve veri gösterimini yaparız.

Burada veri kaynağımızı RealTimeSource kontrolüne, RealTimeSource nesnesini de grid üzerine bağlayacak ve veri değişiminin grid üzerinde otomatik olarak gösterilmesini sağlayacağız. Kısaca RealTimeSource kontrolü bağlı olduğu veri kaynağındaki değişikliklerin, bağlı olduğu GridControl nesnesine anlık olarak uygulanmasını sağlar.

RealTimeSource kontrolünü çalıştırabilmek için bağlantısını yapacağımız veri kaynağının "ObservableCollection" Özelliğini içermesi ve "INotifyPropertyChanged" arayüzünden kalıtım alması gerekmektedir. bunun nedeni bu veri kaynağında değişiklik olduğunda bunu RealTimeSource kontrolüne INotifyPropertyChanged arayüzü sayesinde iletebilmesidir. Çok uzatmadan örneğe geçelim isterseniz. Örnekte bir adet Ogrenci class'ı yaratıp 3 adet Property tanımlaması yapıyorum. Id,Adı,Not  şeklinde. öğrenci notları sürekli değişerek grid üzerinde görünecektir. Yani en azından hedefimiz bu :)

Ogrenci.cs

using System;
using System.ComponentModel;

namespace WindowsFormsApp1
{
    public class Ogrenci : INotifyPropertyChanged
    {
        int _Id;
        string _Adi;
        double _Not;
        public int Id
        {
            get { return _Id; }
            set
            {
                _Id = value;
                NotifyPropertyChanged("Id");
            }
        }
        public string Adi
        {
            get { return _Adi; }
            set
            {
                _Adi = value;
                NotifyPropertyChanged("Adi");
            }
        }
        public double Not
        {
            get { return _Not; }
            set
            {
                _Not = value;
                NotifyPropertyChanged("Not");
            }
        }
        public event PropertyChangedEventHandler PropertyChanged;
        void NotifyPropertyChanged(string name)
        {
            if (PropertyChanged != null)
                PropertyChanged(this, new PropertyChangedEventArgs(name));
        }
    }
}



Şimdi de Form Kodlarımız

using System;
using System.Collections.ObjectModel;
using System.Windows.Forms;
namespace WindowsFormsApp1
{
public partial class Form1 : Form
{
ObservableCollection Ogrenci = new ObservableCollection();
public Form1()
{
InitializeComponent();
}
private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
{
Ogrenci.Add(new WindowsFormsApp1.Ogrenci() { Id = 1, Adi = "CAN ÇEVİKOĞLU", Not = 45 });
Ogrenci.Add(new WindowsFormsApp1.Ogrenci() { Id = 2, Adi = "ALİ VELİ", Not = 90 });
Ogrenci.Add(new WindowsFormsApp1.Ogrenci() { Id = 3, Adi = "AHMET TEST", Not = 15 });
Ogrenci.Add(new WindowsFormsApp1.Ogrenci() { Id = 4, Adi = "VELİ TEST", Not = 83 });
realTimeSource1.DataSource = Ogrenci;
gridControl1.DataSource = realTimeSource1;
realTimeSource1.DisplayableProperties = "Id;Not";
realTimeSource1.IgnoreItemEvents = true;
}
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
timer1.Start();
}
private void timer1_Tick(object sender, EventArgs e)
{
Random rnd = new Random();
Random rndNot = new Random();
int qIndex = rnd.Next(0, 4);
Ogrenci[qIndex].Not = rndNot.Next(10, 100);
}
}
}


Kısaca Özetlemek gerekirse;
Ogrenci tipinde ObservableCollection koleksiyonu oluşturuyorum.
içerisine birkaç adet veri girişi yapıyor ve RealTimeSource bağlantısını kuruyorum.
örnek olması için bir timer nesnesi oluşturup timer tick event'ında her index için Not özelliğini random olarak değiştiriyorum.

Random rnd = new Random();
Random rndNot = new Random();
int qIndex = rnd.Next(0, 4);
Ogrenci[qIndex].Not = rndNot.Next(10, 100);

rnd isimli nesne değişikliğin uygulanacağı kaydın Id değerini, rndNot isimli nesne ise bulunan Id değerine atanacak olan Not değerini belirtiyor (10 ile 100 arasında).




işlemimiz bu kadar. Direkt olarak Veritabanı bağlantısı yapmak ve RealTimeSource kullanmak isterseniz, sql sorgu sonucunu ObservableCollection tipli yeni bir nesneye atıp, eski tipli nesne ile karşılaştırıp,farklı ise RealTimeSource 'a bağlamanız yeterli olur. Bunun için IEquatable arayüzünü kullanabilirsiniz. İsteyen olursa bu kısmınıda paylaşabilirim.

Aşağıdaki linkten mevcut örneği indirebilirsiniz.

İndir

Yeni bir makalede görüşmek üzere.



Yorumlar

  1. Direkt olarak Veritabanı bağlantısı yapmak ve RealTimeSource kullanmak için nasıl bir kod yazmalıyız paylaşabilir misiniz,teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAYTR SANAL POS ASP.NET C# Entegrasyonu

merhaba, bu makalede sizlere PAYTR Sanal pos yapısını .NET üzerinde nasıl çalıştıracağımız ile ilgili bilgi aktarmaya çalışacağım. Ücretsiz başlangıç sağlaması ve sabit ödeme almaması sebebiyle düşük bütçeli e-ticaret yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği PAYTR Sanal pos entegrasyonu temelde PHP üzerine kurulmuş. Dolayısıyla .net ile e-ticaret yazmaktaysanız bu sizi bir hayli zorluyor zira firma ile birçok görüşme yapmama rağmen sağlıklı bir .net örneklemesi bulamadım. Baktım olacak gibi değil, sonunda oturdum kendi entegrasyonumu kendim yazdım :). aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz. //using satırlarımızı ekleyelim; using Newtonsoft.Json.Linq; using System; using System.Collections.Generic; using System.Collections.Specialized; using System.Data; using System.Linq; using System.Net; using System.Security.Cryptography; using System.Text; using System.Web; using System.Web.Script.Serialization; using System.Web.UI; using System.Web.UI.WebControls; //aşağıdaki sabit PAYTR Fonksiyon

ASP.NET Sayfalar arası veri taşıma işlemleri

merhaba; bu yazımda sizlere asp.net üzerinde sayfalar arasında veri taşıma işlemlerinden bahsetmek istiyorum.hepimizin bildiği gibi uygulamarımızda sayfalarımız arası haberleşmeler büyük önem arzetmektedir.bazı sayfalarda bazı işlemlerin yerine getirilebilmesi için diğer sayfalardan gelecek verilere ihtiyaç duyulabilir(GET).ASP.NET üzerinde veri taşıma işlemleri aşağıdaki şekillerde yapılabilir. 1-)QueryString : en yaygın ve basit kullanıma sahip olanıdır.istenilen verileri sayfayı post ettiğiniz zaman yönlendirildiğiniz sayfaya URL üzerinden taşır. Kullanımı : a sayfasından b sayfasına isim taşıyalım. a sayfasında linkinizi şu şekilde değiştirirseniz: Response.Redirect("gidileceksayfa.aspx?isim=can"); Tarayıcınızın URL kısmına baktığınızda: www.siteadi.com/b.aspx?isim=can olarak görürsünüz.a sayfasından veri aktarımı tamamlanmıştır.bundan sonraki adım b sayfasından gelen veriyi almaktan ibarettir.o da şu şekilde yapılır: b sayfasında "isim" adında b

ASP.NET - Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var.

Eğer ASP.NET ile uğraşırken böyle bir hata aldıysanız aşağıdaki paragraf tam size göre; " Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var."  hatasının sebebi sayfanızdaki birden çok nesne için  ClientIDMode Özelliğini " Static " olarak ayarlamanızdan kaynaklanmaktadır.Normal şartlarda sayfa içerisindeki her kontrolün ID si birbirinden farklı olmalıdır.bu tanımı düzelttiğinizde sorununda çözüldüğünü göreceksiniz.Burdaki problem şu ki visual studio hatayı farklı satırlarda veriyor.buda özellikle ilk defa böyle bir hata ile karşılaşıyorsanız çözümü inanılmaz zorlaştırıyor.