Ana içeriğe atla

Devexpress SchedulerControl Kullanımı

Uzun bir aradan sonra merhaba;

Sizlere bu makalede Devexpress ürününün en karmaşık kontrollerinden biri olan SchedulerControl nesnesinin kullanımı açıklamaya çalışacağım.

Scheduler kontrol adındanda anlaşılacağı üzere tarihsel işlemleri görsel hale getirebileceğimiz detaylı bir kontroldür.zamanlamalı olarak randevu,görev,işlem vb. kavramları scheduler kontrol nesnesiyle kullanabiliriz.bunlarlada sınırlı değil tabiki.isterseniz Microsoft Outlook Takviminede bağlayabilir ve işlem kapsamınızı genişletebilirsiniz.Lafı fazla uzatmadan kodlamaya geçelim isterseniz.


bu makaledeki bağlantı ve işlem şekilleri tamamen C# kodları ile yapılmaktadır.dataset vb. kontrolleri kullanmadım.

yeni bir windows forms Projesi açalım ve boş bir forma schedulercontrol nesnesini sürükleyip bırakalım.
kontrol ekranımıza yerleştiğinde alt kısımda SchedulerStorage isimli nesneyi göreceksiniz.SchedulerStorage SchedulerControl'ün çalışması için gerekli bir nesnedir zira veri işlemleri SchedulerStorage nesnesinde yapılır(Veri tabanı bağlantıları,kaynaklar vs.)
Scheduler control aslında Storage içerisindeki verileri görsel hale getirmeye yarar.

SchedulerControl nesnesinin veri tabanı ile ilişkisini sağlayabilmek için SchedulerStorage kontrolünü veritabanına bağlamamız gerekiyor.bunu yapabilmek için aslında ayrı bir makale konusu olan SchedulerStorage mappings kavramını kısaca burada açıklayalım;

SchedulerStorage mappings kendisi için gerekli alanları tutan (Renk,Zamanlama,Açıklama vs.) ve istediğinizde custom olarak da saha ekliyebileceğiniz bir nevi sanal bir tablodur.ilk olarak SchedulerStorage veritabanından sql sorgusuyla doldurulur.Daha sonra mappings işlemi yapılır yani SchedulerStorage nesnesinin mappings alanlarına sorgudan dönen kolonların ataması yapılır.
SqlConnection qcon = new SqlConnection("BAGLANTIDIZESİ");
qcon.Open();
SqlCommand qcommand = new SqlCommand("SELECT * FROM TABLO", qcon);
SqlDataAdapter qadapter = new SqlDataAdapter(qcommand.CommandText, qcon);
DataTable qtbl = new System.Data.DataTable();
qadapter.Fill(qtbl);
qcon.Close();

schedulerStorage1.Appointments.DataSource =qtbl;
evet yukarıda da gördüğünüz gibi veritabanından verileri çektik,bir datatable nesnesine atadık ve bu datatable nesnesini schedulerstorage nesnesinin appointments(Randevu,Görev) dataSource una eşitledik.yine bu şekilde storage nesnesinin "Appointment Dependencies (Randevu Bağımlılıkları)" ve "Resources (Kaynaklar)" bağlantısınıda yukarıdaki şekilde kurabilirsiniz.ben burada sadece randevu bağlantısını kurdum.

şimdi bağlantıyı kurduğumuza göre tek yapmamız gereken mappings yolu ile storage nesnesine hangi alanı ne için kullanacağımızı anlatmak.bunuda şu şekilde yapıyoruz;
schedulerStorage1.Appointments.Mappings.AppointmentId = "Id";
schedulerStorage1.Appointments.Mappings.Description = "ACIKLAMA";
schedulerStorage1.Appointments.Mappings.Start = "BASLANGICTARIHI";
schedulerStorage1.Appointments.Mappings.End = "BITISTARIHI";
schedulerStorage1.Appointments.Mappings.Label = "RANDEVURENGI(ÖZELLİĞİ,ÖNEMİ)";
schedulerStorage1.Appointments.Mappings.Status = "DURUMU";
schedulerStorage1.Appointments.Mappings.Location = "MEKAN_YER_VS";
projeyi çalıştırdığımızda eğer tablonuzda kayıt var ise ve eşleşmeyi doğru yaptıysanız kontrol üzerinde verileri görmeniz gerekir.

işinize yarıyacak diğer SchedulerStorage event'ları aşağıdaki gibidir;

AppointmentsInserted=yeni bir kayıt gerçekleştiğinde tetiklenir.
AppointmentsDeleted = kayıt silindiğinde tetiklenir.
AppointmentsChanged = kayıt düzenlendiğinde tetiklenir.


SchedulerControl nesnesinin "AppointmentViewInfoCustomizing" event'ı sayesinde görünümleri kısıtlı hale getirebilirsiniz.mesela; başlangıç tarihi bugün tarihinden önce olan kayıtların arka planını kırmızı renkli hale getir gibi.

şu şekilde yapabilirsiniz;
private void schedulerControl1_AppointmentViewInfoCustomizing(object sender, AppointmentViewInfoCustomizingEventArgs e)
{
if (e.ViewInfo.Appointment.Start == Convert.ToDateTime("2014-04-11 11:40:42.010"))
{
e.ViewInfo.Appearance.BackColor = Color.Red;
e.ViewInfo.Appointment.SetValue(schedulerStorage1, "Aciklama", "yenideger");
}
}
//yukarıdaki kod eğer belirli tarihe eşit başlangıç tarihi olan bir kayıt varsa arka planını kırmızı yapar ve açıklamaya "yenideger" yazar.


hepinize Kolay Gelsin


Can Çevikoğlu
Yazılım Uzmanı


Yorumlar

  1. merhabalar. yeni bir kayıt eklendiği zaman veri tabanına nasıl kayıt yapmamız gerekir. yardımcı olursanız sevinirim

    Kolay gelsin

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, scheduler control çok geniş yelpazede bir nesne. bahsettiğiniz konu ile ilgili kısa zamanda farklı bir makalede konuyu ele alacağım. databinding yöntemi ile işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. Hocam merhabalar. Label rengini değiştiremiyorum, bir personel takip programı yazdım ofis için. Her çalışanın label rengi farklı olacak ama yapamadım.

    schedulerStorage1.Appointments.Mappings.Label = "RANDEVURENGI(ÖZELLİĞİ,ÖNEMİ)";

    Şu satırda eşitliğin diğer tarafına ne değer gireceğimi çözemedim, biraz da açabilir misiniz rica etsem?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      label kontrollerinden kasstınız schedulercontrol içerisinde oluşturduğunuz appointment nesnelerine ait ise aşağıda kodlamayı ve linki denemenizi öneririm,

      AppointmentLabelCollection labels = schedulerControl1.Storage.AppointmentStorage.Labels;
      for(int i = 0; i < labels.Count; i++) {
      AppointmentLabel currentLabel = labels[i];
      if(currentLabel.Color == someColor) {
      newApt.LabelId = i;
      break;
      }
      }


      Orjinal Link :https://www.devexpress.com/Support/Center/Question/Details/Q562800/change-label-color-in-schedulercontrol-by-code

      Sil
  4. Label yani renk için sayısal bir değer gönder 1 ile 11 arası değişir

    YanıtlaSil
  5. "AppointmentsChanged" özelliğini kullanıyorum fakat bir fazla sürükle bırak kullandığımda birden fazla kez tetikleniyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAYTR SANAL POS ASP.NET C# Entegrasyonu

merhaba, bu makalede sizlere PAYTR Sanal pos yapısını .NET üzerinde nasıl çalıştıracağımız ile ilgili bilgi aktarmaya çalışacağım. Ücretsiz başlangıç sağlaması ve sabit ödeme almaması sebebiyle düşük bütçeli e-ticaret yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği PAYTR Sanal pos entegrasyonu temelde PHP üzerine kurulmuş. Dolayısıyla .net ile e-ticaret yazmaktaysanız bu sizi bir hayli zorluyor zira firma ile birçok görüşme yapmama rağmen sağlıklı bir .net örneklemesi bulamadım. Baktım olacak gibi değil, sonunda oturdum kendi entegrasyonumu kendim yazdım :). aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz. //using satırlarımızı ekleyelim; using Newtonsoft.Json.Linq; using System; using System.Collections.Generic; using System.Collections.Specialized; using System.Data; using System.Linq; using System.Net; using System.Security.Cryptography; using System.Text; using System.Web; using System.Web.Script.Serialization; using System.Web.UI; using System.Web.UI.WebControls; //aşağıdaki sabit PAYTR Fonksiyon

ASP.NET Sayfalar arası veri taşıma işlemleri

merhaba; bu yazımda sizlere asp.net üzerinde sayfalar arasında veri taşıma işlemlerinden bahsetmek istiyorum.hepimizin bildiği gibi uygulamarımızda sayfalarımız arası haberleşmeler büyük önem arzetmektedir.bazı sayfalarda bazı işlemlerin yerine getirilebilmesi için diğer sayfalardan gelecek verilere ihtiyaç duyulabilir(GET).ASP.NET üzerinde veri taşıma işlemleri aşağıdaki şekillerde yapılabilir. 1-)QueryString : en yaygın ve basit kullanıma sahip olanıdır.istenilen verileri sayfayı post ettiğiniz zaman yönlendirildiğiniz sayfaya URL üzerinden taşır. Kullanımı : a sayfasından b sayfasına isim taşıyalım. a sayfasında linkinizi şu şekilde değiştirirseniz: Response.Redirect("gidileceksayfa.aspx?isim=can"); Tarayıcınızın URL kısmına baktığınızda: www.siteadi.com/b.aspx?isim=can olarak görürsünüz.a sayfasından veri aktarımı tamamlanmıştır.bundan sonraki adım b sayfasından gelen veriyi almaktan ibarettir.o da şu şekilde yapılır: b sayfasında "isim" adında b

ASP.NET - Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var.

Eğer ASP.NET ile uğraşırken böyle bir hata aldıysanız aşağıdaki paragraf tam size göre; " Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var."  hatasının sebebi sayfanızdaki birden çok nesne için  ClientIDMode Özelliğini " Static " olarak ayarlamanızdan kaynaklanmaktadır.Normal şartlarda sayfa içerisindeki her kontrolün ID si birbirinden farklı olmalıdır.bu tanımı düzelttiğinizde sorununda çözüldüğünü göreceksiniz.Burdaki problem şu ki visual studio hatayı farklı satırlarda veriyor.buda özellikle ilk defa böyle bir hata ile karşılaşıyorsanız çözümü inanılmaz zorlaştırıyor.