Ana içeriğe atla

C# Anahtar Kelimeler(Keywords) Yazı Dizisi - Checked ve Unchecked

Merhaba,

bu makalemizde c# dilinde yer alan anahtar kelimelerden(keywords) bazılarını inceleyeceğiz;ne işe yaradıklarını öğrenecek ve her biri için bir adet küçük örnek yapacağız.



Checked ve Unchecked : Bu Operatör tür dönüşümlerini kontrol altında tutmak için kullanılır.Tür dönüşümlerinin yapılabilirliliğini kontrol eder.Yapılamazsa overflow verir ve değişkenlerin eski değerini korur.unchecked; checked içerisinde kontrol etmek istemediklerimiz için kullanılır.

int i=5;
byte c;
checked
{
b=(byte)i;
unchecked
{
c=(byte)a;
}
}


İmplicit ve Explicit : Implicit ve Explicit operator ile bir tipin başka bir tipe çevrilebilirliğini sağlayabiliriz.Base bir class'tan türeyen iki farklı class ı birbirlerine dönüştürmeye yarar.Cannot implicitly convert type x to x hatasinin çözümü bu şekilde sağlanır.

public class Musteri
{
public int DogumYili{ get; set; }
public string Cinsiyet{ get; set; }
}

Şimdi Müşteri class'ımızın bir örneğini yaratalım ve değişkenlerini set edelim;

Musteri _musteri=new Musteri();

Class İçerisindeki DogumYili değerini bir int değişkene atmaya çalışalım.
int Yil=DogumYili;    -->bu satırda  Cannot implicitly convert type Musteri to Int Hatası alırız.

public class Currency
{
public int DogumYili{ get; set; }
public string Cinsiyet{ get; set; }
public static implicit operator decimal(Musteri c)
{
return c.Value;
}
}
yukarıdaki şekilde kullanımda bu sorunu aşabilir ve dönüşüm işlemini gerçekleştirebiliriz.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAYTR SANAL POS ASP.NET C# Entegrasyonu

merhaba, bu makalede sizlere PAYTR Sanal pos yapısını .NET üzerinde nasıl çalıştıracağımız ile ilgili bilgi aktarmaya çalışacağım. Ücretsiz başlangıç sağlaması ve sabit ödeme almaması sebebiyle düşük bütçeli e-ticaret yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği PAYTR Sanal pos entegrasyonu temelde PHP üzerine kurulmuş. Dolayısıyla .net ile e-ticaret yazmaktaysanız bu sizi bir hayli zorluyor zira firma ile birçok görüşme yapmama rağmen sağlıklı bir .net örneklemesi bulamadım. Baktım olacak gibi değil, sonunda oturdum kendi entegrasyonumu kendim yazdım :). aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz. //using satırlarımızı ekleyelim; using Newtonsoft.Json.Linq; using System; using System.Collections.Generic; using System.Collections.Specialized; using System.Data; using System.Linq; using System.Net; using System.Security.Cryptography; using System.Text; using System.Web; using System.Web.Script.Serialization; using System.Web.UI; using System.Web.UI.WebControls; //aşağıdaki sabit PAYTR Fonksiyon

ASP.NET Sayfalar arası veri taşıma işlemleri

merhaba; bu yazımda sizlere asp.net üzerinde sayfalar arasında veri taşıma işlemlerinden bahsetmek istiyorum.hepimizin bildiği gibi uygulamarımızda sayfalarımız arası haberleşmeler büyük önem arzetmektedir.bazı sayfalarda bazı işlemlerin yerine getirilebilmesi için diğer sayfalardan gelecek verilere ihtiyaç duyulabilir(GET).ASP.NET üzerinde veri taşıma işlemleri aşağıdaki şekillerde yapılabilir. 1-)QueryString : en yaygın ve basit kullanıma sahip olanıdır.istenilen verileri sayfayı post ettiğiniz zaman yönlendirildiğiniz sayfaya URL üzerinden taşır. Kullanımı : a sayfasından b sayfasına isim taşıyalım. a sayfasında linkinizi şu şekilde değiştirirseniz: Response.Redirect("gidileceksayfa.aspx?isim=can"); Tarayıcınızın URL kısmına baktığınızda: www.siteadi.com/b.aspx?isim=can olarak görürsünüz.a sayfasından veri aktarımı tamamlanmıştır.bundan sonraki adım b sayfasından gelen veriyi almaktan ibarettir.o da şu şekilde yapılır: b sayfasında "isim" adında b

ASP.NET - Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var.

Eğer ASP.NET ile uğraşırken böyle bir hata aldıysanız aşağıdaki paragraf tam size göre; " Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var."  hatasının sebebi sayfanızdaki birden çok nesne için  ClientIDMode Özelliğini " Static " olarak ayarlamanızdan kaynaklanmaktadır.Normal şartlarda sayfa içerisindeki her kontrolün ID si birbirinden farklı olmalıdır.bu tanımı düzelttiğinizde sorununda çözüldüğünü göreceksiniz.Burdaki problem şu ki visual studio hatayı farklı satırlarda veriyor.buda özellikle ilk defa böyle bir hata ile karşılaşıyorsanız çözümü inanılmaz zorlaştırıyor.