Ana içeriğe atla

SQL Server Mail Hizmetini Kullanmak

Merhaba;

Bu makalemde sql server üzerinden nasıl mail gönderebileceğimiz konusunda bilgi sahibi olmaya çalışacağız.bilgi sistemleri ortamında haberleşmenin temel yollarından birisi de e-mail dir kuşkusuz.büyük çapta bir proje geliştiriyorsanız kullanıcıları mail ile çeşitli konularda bilgilendirmek isteyebilirsiniz.bu makalenin yazımında bu kriter göz önüne alınmıştır.


SQL Server ortamında mail gönderebilmek için kullanabileceğimiz sp_sendmail Prosedürü bulunmaktadır.Bu prosedür SQL Server ile beraber gelmektedir.Prosedürü kullanabilmek için Database Management içerisinden Database Mail özelliğini aktif etmeniz ve geçerli bir hesap tanımı yapmanız gerekmektedir.Lakin prosedür tarafından gönderilen mailler bu Mail hesabı üzerinden gitmektedir. "Send Test Mail" diyerek hesap ayarlarınızın doğruluğunu kontrol edebilmeniz mümkündür.


Aşağıdaki T-SQL Kod parçası sp_sendmail fonksiyonunun kullanımına Örnektir;


CREATE TRIGGER [dbo].[MailTrigger] 
ON [dbo].[FATURALAR]
AFTER INSERT -- hangi işlemlerde triggerin çalışacağını belirliyoruz, insert, update, delete gibi
AS
DECLARE @SiraNo INT 
DECLARE @FaturaNo NVARCHAR(50)
DECLARE @Icerik NVARCHAR(50)
BEGIN

  Select @SiraNo = SiraNo From Inserted
  Select @FaturaNo = Cari From Inserted
  set @Icerik =CAST(@SiraNo AS NVARCHAR) + 'Numaralı Fatura Ödemesi Gerçekleştirildi'

exec msdb.dbo.sp_send_dbmail
@profile_name='MAILPROFILE', 
@recipients='ALICI ADRESLERİ','ALICI ADRESİ2','ALICI ADRESİ3'
@subject='EMAİL KONUSU', 
@body=@Icerik -- EMAİL İÇERİĞİ
END
GO

Burada Bir Mail trigger'ı tanımlanmış ve FATURALAR tablosuna atanmıştır.Faturalar tablosuna yapılan kayıt(INSERT) sonrasında mail trigger'ı faaliyete geçecek ve "recipients" kısmında belirtilen mail adreslerine Tanımladığınız Mail Hesabı üzerinden mail gönderimi yapacaktır.

Bu Makalenin konusu olmamakla birlikte madem yazdık o zaman hatırlatmasınıda yapalım ;
Select @SiraNo = SiraNo From Inserted
Select @FaturaNo = Cari From Inserted

After INSERT Trigger'ı tanımladığımız için "From Inserted" tanımlaması ile INSERT edilen kaydın ilgili kolonlarındaki bilgileri almış olduk.

Bu Makalede yanlızca Database Mail üzerinden Mail gönderimii incelenmiş ve Database Mail Yapılandırmasını bildiğiniz varsayılmıştır.Database Mail yapılandırması için Aşağıdaki Kaynaklara Göz atabilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAYTR SANAL POS ASP.NET C# Entegrasyonu

merhaba, bu makalede sizlere PAYTR Sanal pos yapısını .NET üzerinde nasıl çalıştıracağımız ile ilgili bilgi aktarmaya çalışacağım. Ücretsiz başlangıç sağlaması ve sabit ödeme almaması sebebiyle düşük bütçeli e-ticaret yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği PAYTR Sanal pos entegrasyonu temelde PHP üzerine kurulmuş. Dolayısıyla .net ile e-ticaret yazmaktaysanız bu sizi bir hayli zorluyor zira firma ile birçok görüşme yapmama rağmen sağlıklı bir .net örneklemesi bulamadım. Baktım olacak gibi değil, sonunda oturdum kendi entegrasyonumu kendim yazdım :). aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz. //using satırlarımızı ekleyelim; using Newtonsoft.Json.Linq; using System; using System.Collections.Generic; using System.Collections.Specialized; using System.Data; using System.Linq; using System.Net; using System.Security.Cryptography; using System.Text; using System.Web; using System.Web.Script.Serialization; using System.Web.UI; using System.Web.UI.WebControls; //aşağıdaki sabit PAYTR Fonksiyon

ASP.NET Sayfalar arası veri taşıma işlemleri

merhaba; bu yazımda sizlere asp.net üzerinde sayfalar arasında veri taşıma işlemlerinden bahsetmek istiyorum.hepimizin bildiği gibi uygulamarımızda sayfalarımız arası haberleşmeler büyük önem arzetmektedir.bazı sayfalarda bazı işlemlerin yerine getirilebilmesi için diğer sayfalardan gelecek verilere ihtiyaç duyulabilir(GET).ASP.NET üzerinde veri taşıma işlemleri aşağıdaki şekillerde yapılabilir. 1-)QueryString : en yaygın ve basit kullanıma sahip olanıdır.istenilen verileri sayfayı post ettiğiniz zaman yönlendirildiğiniz sayfaya URL üzerinden taşır. Kullanımı : a sayfasından b sayfasına isim taşıyalım. a sayfasında linkinizi şu şekilde değiştirirseniz: Response.Redirect("gidileceksayfa.aspx?isim=can"); Tarayıcınızın URL kısmına baktığınızda: www.siteadi.com/b.aspx?isim=can olarak görürsünüz.a sayfasından veri aktarımı tamamlanmıştır.bundan sonraki adım b sayfasından gelen veriyi almaktan ibarettir.o da şu şekilde yapılır: b sayfasında "isim" adında b

ASP.NET - Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var.

Eğer ASP.NET ile uğraşırken böyle bir hata aldıysanız aşağıdaki paragraf tam size göre; " Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var."  hatasının sebebi sayfanızdaki birden çok nesne için  ClientIDMode Özelliğini " Static " olarak ayarlamanızdan kaynaklanmaktadır.Normal şartlarda sayfa içerisindeki her kontrolün ID si birbirinden farklı olmalıdır.bu tanımı düzelttiğinizde sorununda çözüldüğünü göreceksiniz.Burdaki problem şu ki visual studio hatayı farklı satırlarda veriyor.buda özellikle ilk defa böyle bir hata ile karşılaşıyorsanız çözümü inanılmaz zorlaştırıyor.