Ana içeriğe atla

Visual C# - Kayıt Defteri (Registry) İşlemleri

Herkese Merhaba;


bu dersimizde C# Dilini kullanarak registry yani kayıt defteri işlemlerini nasıl yapabileceğimizi inceleyeceğiz.C# ile registry işlemlerini yapabilmemiz için win32.dll'i projemize referans göstermemiz gerekiyor.registry ağacının CurrentUser Kısmında Software altında bir klasör açacak ve içerisinde okuma/yazma işlemlerini gerçekleştireceğiz.


öncelikle projemize Registry işlemlerini yapabilmek için win32.dll'i ekliyoruz.

using Microsoft.Win32;

RegistryKey reg = Registry.CurrentUser.CreateSubKey("Software\\REGTEST", RegistryKeyPermissionCheck.ReadWriteSubTree) 
reg isminde CurrentUser bölümünde bir registry nesnesi yarattık ve bu nesneyi Software\\REGTEST klasörüne eşitledik.yani şuanda reg nesnesi CurrentUser\Software lokasyonundaki REGTEST klasörünün yansıması.

CreateSubKey
- Belirtilen lokasyonda subkey yani alt anahtar oluşturmamıza yarar.eğer belirtilen lokasyonda alt anahtar mevcutsa verilen permission yani izin tipine göre anahtarı okumak veya yazmak için açar.



reg.SetValue(kullaniciadi,"can çevikoğlu", RegistryValueKind.String);
belirtilen anahtara değer atamak için kullanılır.kullaniciadi isimli anahtar oluşturur,can çevikoğlu değerini string türünde kaydeder.SetValue değer atamak için kullanılır.


reg.GetValue(Anahtar)
adı verilen ahtardaki değeri almak için kullanılır.GetValue fonksiyonu parametre olarak aldığı string anahtar adına ait değeri kullanıcıya geri verir.


tüm bunları toplayıp fonksiyon haline getirirsek ortaya şöyle bir yapı çıkacaktır.


Değer atama işlemleri için ;


public static void SetValue(string Anahtar, string Deger)
        {
            using (RegistryKey reg = Registry.CurrentUser.CreateSubKey("Software\\REGTEST", RegistryKeyPermissionCheck.ReadWriteSubTree))
            {
                reg.SetValue(Anahtar, Deger, RegistryValueKind.String);
            }
        }

bu fonksiyon anahtar parametresine aldığı anahtar adında bir anahtar oluşturur ve Değer parametresi ile oluşturduğu bu anahtara değer atar.




public static string GetValue(string Anahtar, string YokiseDeger = "anahtaryok")
        {
            string qreturn =YokiseDeger;
            using (RegistryKey reg = Registry.CurrentUser.CreateSubKey("Software\\BAKISERP", RegistryKeyPermissionCheck.ReadWriteSubTree))
            {
                qreturn = (string)reg.GetValue(Anahtar);
                reg.Close();
            }
            return qreturn;
        }
bu fonksiyon da yine Anahtar Parametresine aldığı parametreyi anahtarlar içerisinde arar,eğer ilgili anahtar kayıtlı ise değerini döndürür,anahtar yok ise "anahtaryok" string'ini döndürür.


win32 dll'i içerisinde birçok fonksiyon bulunmakla beraber temel işlemler için yukarıdaki fonksiyonlar kullanılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAYTR SANAL POS ASP.NET C# Entegrasyonu

merhaba, bu makalede sizlere PAYTR Sanal pos yapısını .NET üzerinde nasıl çalıştıracağımız ile ilgili bilgi aktarmaya çalışacağım. Ücretsiz başlangıç sağlaması ve sabit ödeme almaması sebebiyle düşük bütçeli e-ticaret yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği PAYTR Sanal pos entegrasyonu temelde PHP üzerine kurulmuş. Dolayısıyla .net ile e-ticaret yazmaktaysanız bu sizi bir hayli zorluyor zira firma ile birçok görüşme yapmama rağmen sağlıklı bir .net örneklemesi bulamadım. Baktım olacak gibi değil, sonunda oturdum kendi entegrasyonumu kendim yazdım :). aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz. //using satırlarımızı ekleyelim; using Newtonsoft.Json.Linq; using System; using System.Collections.Generic; using System.Collections.Specialized; using System.Data; using System.Linq; using System.Net; using System.Security.Cryptography; using System.Text; using System.Web; using System.Web.Script.Serialization; using System.Web.UI; using System.Web.UI.WebControls; //aşağıdaki sabit PAYTR Fonksiyon

ASP.NET Sayfalar arası veri taşıma işlemleri

merhaba; bu yazımda sizlere asp.net üzerinde sayfalar arasında veri taşıma işlemlerinden bahsetmek istiyorum.hepimizin bildiği gibi uygulamarımızda sayfalarımız arası haberleşmeler büyük önem arzetmektedir.bazı sayfalarda bazı işlemlerin yerine getirilebilmesi için diğer sayfalardan gelecek verilere ihtiyaç duyulabilir(GET).ASP.NET üzerinde veri taşıma işlemleri aşağıdaki şekillerde yapılabilir. 1-)QueryString : en yaygın ve basit kullanıma sahip olanıdır.istenilen verileri sayfayı post ettiğiniz zaman yönlendirildiğiniz sayfaya URL üzerinden taşır. Kullanımı : a sayfasından b sayfasına isim taşıyalım. a sayfasında linkinizi şu şekilde değiştirirseniz: Response.Redirect("gidileceksayfa.aspx?isim=can"); Tarayıcınızın URL kısmına baktığınızda: www.siteadi.com/b.aspx?isim=can olarak görürsünüz.a sayfasından veri aktarımı tamamlanmıştır.bundan sonraki adım b sayfasından gelen veriyi almaktan ibarettir.o da şu şekilde yapılır: b sayfasında "isim" adında b

ASP.NET - Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var.

Eğer ASP.NET ile uğraşırken böyle bir hata aldıysanız aşağıdaki paragraf tam size göre; " Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var."  hatasının sebebi sayfanızdaki birden çok nesne için  ClientIDMode Özelliğini " Static " olarak ayarlamanızdan kaynaklanmaktadır.Normal şartlarda sayfa içerisindeki her kontrolün ID si birbirinden farklı olmalıdır.bu tanımı düzelttiğinizde sorununda çözüldüğünü göreceksiniz.Burdaki problem şu ki visual studio hatayı farklı satırlarda veriyor.buda özellikle ilk defa böyle bir hata ile karşılaşıyorsanız çözümü inanılmaz zorlaştırıyor.