Ana içeriğe atla

Delphi üzerinden .NET DLL lerine Erişim ve Kullanımları

Merhaba,


bu yazımda kullanma ihtiyacı hissettiğim bir konuya değineceğim.internet üzerinde çok fazla örnek bulamadığımdan dolayı faydası olur diye düşünerek blogumda yayınlamaya karar verdim.

Olayımız Şu; Delphi üzerinde proje geliştirirken hali hazırdaki bir .NET dll'ine nasıl bağlanırız,Fonksiyon ve Class'ları ne şekilde kullanırız?


Delphide kullanmak istediğiniz .NET dll'inin öncelikle COM Visibility sinin True olması gerekmektedir.bunuda csharp üzerinde class'lara Attribute ekleyerek yapabilmekteyiz.


Bir adet class library açın.yeni bir class oluşturun.

oluşturduğunuz class nesnesinin üzerine ;
[ClassInterface(ClassInterfaceType.AutoDual)]
[ComVisible(true)]

attribute'larını Ekleyin ve using kısmına using System.Runtime.InteropServices tanımlamasını yapın.


delphi üzerinden ulaşmak istediğiniz tüm class ve property'ler mutlak suretle public olarak tanımlanmalıdır.ilgili düzenlemeleri yapın.

Project Properties Ekranını Açın.Application Tabında Assembly Information Butonuna Tıklayın.

Make Assembly COM-Visible Kutucuğunu İşaretleyin.

Build Tabına geçin.

Output Kısmında (Sayfanın Aşağısında) Register for COM interop Seçeneğini işaretleyin.




Class Library projenizi Build ettiğinizde bin/debug klasörü içerisinde dll'inizle birlikte bir .tbl (Type Library) Dosyasının sizi beklediğini göreceksiniz.

Visual studio'yu kapatabilirsiniz bu aşamadan sonra.


Delphi yi açın. (Ben XE5 Kullanıyorum).

Yukarıdaki Component Menüsünden Import Component'i Seçin.

Import Type Library Seçeneğini Seçtiğinizden emin olup Next'e tıklayın.

Gelen listeden Oluşturduğunuz Type Library'i seçin.Yoksa Add diyerek ekleyin.%99 Vardır.

Type Library'i seçtikten sonra Next'e Tıklayın.gelen ekranda değiştirmeniz gereken birşey yok.Yine Next'e Tıklayın.

Create Unit seçili olarak (Değiştiredebilirsiniz) Finish butonuna tıklayın.Karşınıza TLB dosyamızın açıldığını göreceksiniz.



bu TLB Dosyasının adını kullanmak istediğiniz formun uses kısmına ekleyin.
USES Kısmına bir de ComObj Kütüphanesini Ekleyin.



artık .NET DLL'iniz kullanıma hazır.

var bloğunda ilgili tiplerde değişkenleri tanımayın.

var MainMethods:MyDLL.Islemler; //işlemler class'ımı tanımladım.
FaturaKalem:MyDLL.FaturaKalemi; //FaturaKalemi class'ımı tanımladım.
FaturaBaslik:MyDLL.FaturaBasligim; // FaturaBasligim class'ımı tanımladım.


şimdi bu nesneleri kullanabilmek için öncelikle bu nesnelerin COM Object türlerini oluşturmamız gerekmektedir.bunun için ;
MainMethods:=CreateComObject(CLASS_Islemler) AS MyDLL_TLB.NetIslem ;
FaturaBaslik:=CreateComObject(CLASS_FaturaBasligim) AS MyDLL_TLB.FaturaUst;
FaturaKalem:=CreateComObject(CLASS_FaturaKalemi) AS MyDLL_TLB.FaturaKalem;



unutmadan,Not register hatası alırsanız yapmanız gerekenler;

regasm ile kayıt yapmaya calıstığınız dll dosyanız eğer kayıt olmuyorsa bu library'i yanlış regasm.exe ile register etmeye çalışiıyorsunuz demektir.Class Library'i hangi framework ile oluşturduysanız o framework'e ait regasm.exe ile kayıt etmeniz gerekmektedir.aksi takdirde benim gibi saatlerinizi harcayabilirsiniz.


Kolay gelsin.












Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PAYTR SANAL POS ASP.NET C# Entegrasyonu

merhaba, bu makalede sizlere PAYTR Sanal pos yapısını .NET üzerinde nasıl çalıştıracağımız ile ilgili bilgi aktarmaya çalışacağım. Ücretsiz başlangıç sağlaması ve sabit ödeme almaması sebebiyle düşük bütçeli e-ticaret yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği PAYTR Sanal pos entegrasyonu temelde PHP üzerine kurulmuş. Dolayısıyla .net ile e-ticaret yazmaktaysanız bu sizi bir hayli zorluyor zira firma ile birçok görüşme yapmama rağmen sağlıklı bir .net örneklemesi bulamadım. Baktım olacak gibi değil, sonunda oturdum kendi entegrasyonumu kendim yazdım :). aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz. //using satırlarımızı ekleyelim; using Newtonsoft.Json.Linq; using System; using System.Collections.Generic; using System.Collections.Specialized; using System.Data; using System.Linq; using System.Net; using System.Security.Cryptography; using System.Text; using System.Web; using System.Web.Script.Serialization; using System.Web.UI; using System.Web.UI.WebControls; //aşağıdaki sabit PAYTR Fonksiyon

ASP.NET Sayfalar arası veri taşıma işlemleri

merhaba; bu yazımda sizlere asp.net üzerinde sayfalar arasında veri taşıma işlemlerinden bahsetmek istiyorum.hepimizin bildiği gibi uygulamarımızda sayfalarımız arası haberleşmeler büyük önem arzetmektedir.bazı sayfalarda bazı işlemlerin yerine getirilebilmesi için diğer sayfalardan gelecek verilere ihtiyaç duyulabilir(GET).ASP.NET üzerinde veri taşıma işlemleri aşağıdaki şekillerde yapılabilir. 1-)QueryString : en yaygın ve basit kullanıma sahip olanıdır.istenilen verileri sayfayı post ettiğiniz zaman yönlendirildiğiniz sayfaya URL üzerinden taşır. Kullanımı : a sayfasından b sayfasına isim taşıyalım. a sayfasında linkinizi şu şekilde değiştirirseniz: Response.Redirect("gidileceksayfa.aspx?isim=can"); Tarayıcınızın URL kısmına baktığınızda: www.siteadi.com/b.aspx?isim=can olarak görürsünüz.a sayfasından veri aktarımı tamamlanmıştır.bundan sonraki adım b sayfasından gelen veriyi almaktan ibarettir.o da şu şekilde yapılır: b sayfasında "isim" adında b

ASP.NET - Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var.

Eğer ASP.NET ile uğraşırken böyle bir hata aldıysanız aşağıdaki paragraf tam size göre; " Aynı anahtara sahip bir girdi zaten var."  hatasının sebebi sayfanızdaki birden çok nesne için  ClientIDMode Özelliğini " Static " olarak ayarlamanızdan kaynaklanmaktadır.Normal şartlarda sayfa içerisindeki her kontrolün ID si birbirinden farklı olmalıdır.bu tanımı düzelttiğinizde sorununda çözüldüğünü göreceksiniz.Burdaki problem şu ki visual studio hatayı farklı satırlarda veriyor.buda özellikle ilk defa böyle bir hata ile karşılaşıyorsanız çözümü inanılmaz zorlaştırıyor.